Planten hoeven geen potgrond

Bij jouw thuis staan de planten meestal in potgrond. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De wortels van bijna alle kamerplanten hebben gewoon een substraat nodig dat zorgt voor een houvast en tegelijk ook vocht, voedsel en lucht bevat. Daarenboven vraagt potgrond een regelmatige controle van het vochtgehalte en dient de grond op termijn ook ververst of aangevuld te worden. Bij jou thuis is dat wel mogelijk, maar op kantoren is er meestal niet de tijd voor. Daarom wordt er voortdurend gezocht naar systemen om het onderhoud van de planten zo kostenefficiënt mogelijk te maken en het watergeven te beperken.
Kamerplanten in kantoren staan daarom meestal op systemen zoals hydrocultuur, water absorberende kleikorrels, semi-hydrocultuur, lavasteentjes, … Al deze systemen hebben hun voor- en nadelen, maar ze zorgen toch allemaal voor een langere giettermijn (3 tot 4 weken en zelfs nog langer) terwijl er toch voldoende lucht voor de wortels is en continu voeding beschikbaar blijft, ook over de jaren heen. Plant-Axis gebruikt bij nieuwe projecten vooral de water absorberende kleikorrels en het hydrocultuur systeem.

Planten op hydrocultuur, hoe werkt het?
Een plant kan 2 soorten wortels maken, grondwortels en waterwortels. Hydroplanten zijn speciaal gekweekte planten met enkel en alleen waterwortels. Omdat dit meestal extra tijd en arbeid vraagt in vergelijking met gewone planten op potgrond, zijn ze in vele gevallen ook hoger in kostprijs. Maar dit nadeel wordt al snel gecompenseerd door een lagere onderhoudskost nadien.
Hydroplanten hebben dikkere waterwortels die hun houvast vinden in de geëxpandeerde kleikorrels (bij ons beter gekend als ‘argex korrels’). De plant blijft in de originele kweekpot staan die gevuld is met deze kleikorrels. De kweekpot wordt op zijn beurt in een waterdichte overpot gezet, inclusief een watermeter. De watermeter geeft continu aan hoeveel water er in de pot zit. Er is meestal een aanduiding van minimaal, optimaal en maximaal. Onze onderhoudsmedewerkers bepalen aan de hand van een enkele variabelen hoeveel water een specifieke plant nodig heeft. En dat is verschillend voor elke type plant en elke locatie. Hier speelt natuurlijk onze kennis en ervaring.

Planten op water absorberende kleikorrels
Een belangrijk deel van de planten die Plant-Axis oppot, staan op het kleikorrels die zeer veel water kunnen absorberen en opslaan (Het Seramis substraat). Wortelhaartjes groeien in de poriën van de kleikorrels en halen hier het benodigde vocht weer uit. Door het grote poriënvolume blijft er ook continu lucht aan de wortels, ook over de jaren heen.
Het grote verschil met hydrocultuur is dat er geen vrijstaand water in de bak is, waardoor er ook geen hydroplanten, maar wel de gewone planten gekweekt op potgrond gebruikt worden. Toch hebben ze dezelfde technische voordelen, namelijk een continue toevoer van vocht, de grote waterbuffer zodat slechts maandelijks dient gegoten te worden, en de luchtigheid van het groeimedium op lange termijn. Het Seramis substraat is duurder dan bij hydrocultuur, maar de planten zijn dan weer meestal kostengunstiger, zeker de grotere maten.
Het meten van de vochtigheid van het substraat voor het gieten gebeurt aan de hand van een elektronische watermeter of een eenvoudig vochtigheidsmetertje dat continu in de kluit van de plant steekt. Daarbij garandeert onze technische kennis en ervaring de juiste hoeveelheden.

Planten op semi-hydrocultuur
Het semi-hydro systeem is een combinatie van planten op potgrond en vrijstaand water in de pot. De bovenste laag bestaat uit de plant op potgrond. Daaronder zit een viltdoek die voorkomt dat grond doorlekt naar het water daaronder. Direct na het oppotten halen de planten hun water via de viltdoek. Daarna groeien de wortels door het doek naar het waterreservoir en vormen waterwortels.
Dit systeem wordt door ons niet ingezet bij nieuwe projecten, maar wij doen wel het onderhoud van dergelijke bestaande bakken.

Planten op lavakorrels of zeolieten
Zeolieten zijn gesteenten van vulkanische oorsprong en kunnen veel water absorberen en ook weer afgeven. Ze zijn wel veel zwaarder dan de Seramis kleikorrels in droge toestand (tot meer dan het dubbele).